2010. november 6., szombat

Makramé karkötők

A makramé teljesen magával ragadott, nagyon tetszik a spirálisan tekeredő mintázat, a különféle gyöngyös díszítések, a fonalak változatossága.
Csináltam párat itthon, két szép rózsaszínest a kislányom is kapott, de azok már a lakás olyan részén pihennek, amit csak a legközelebbi költözéskor fogunk szerintem megtalálni. 8)) Ezek abszolút alap darabok, vagyis a legkönnyebben elkészíthetőek, minimális tudást igényelnek, a legmegfelelőbbek a gyakorlásra.


Nagyon tetszik az ún. micro-macrame, amivel sok-sok kisebb-nagyobb gyönggyel díszített kígyózóan haladó karkötőt és nyakláncot készítenek.
Ennek a lényege, hogy variálják a különféle csomókat; az egyszerűbbtől, a bonnyolult virágokig, figurákig szinte bármit meg lehet csomózni, csak éppen a micro elnevezés is mutatja, hogy picike méretű dolgokkal: vékonyka fonallal, cérnával, többnyire kis méretű gyöngyökkel.

A google képkeresőjét használva a micro-macrame kifejezésre sok-sok csodaszép ékszert találhatunk, nem győzök velük betelni. 8)

Van, aki még talál piacot a 70-es évek világát idéző virágtartóknak:
Macramaking

Van, aki teljesen modern és egyedi ékszereket készít, ámulatba ejtő, hogy ezek mind a megfelelő helyre, megfelelő színnel kötött csomókból épülnek fel (ArumiDesign):



Annyira szépek és változatosak a makramé technikával készített kézműves termékek, hogy nem lehet abbahagyni a nézelődést, legalábbis nekem mindig ez a legnagyobb bajom. 8)

Csak még annyit teszek hozzá, hogy aki az indián csomózást ismeri, az tulajdonképpen hátulról csinálja a makramé sorcsomót. A csíkos makramé mintázat megfordítva az indián szemecskékből áll. (Homályosítson fel valaki, ha nem így van!) Ezek variálásával, a haladási irány váltogatásával, a különféle színekkel és köztes gyöngyökkel, kövekkel készülnek ezek a csodaszép, nem mindennapi alkotások.
.

3 megjegyzés:

  1. Makramé ékszerekért nézz be Soldihoz is. Szerintem csúcs amit csinál! ;)
    http://csomokvilaga.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. szerintemis csucs:::::::))))))))))

    VálaszTörlés

Most szólj hozzá...